vesti
VIZNI REŽIM ZA CRNU GORU
01.04.2016. 13:53:38

 Saopštenje:

 

Režim prelaska crnogorske granice za građane Srbije na osnovu važeće putne isprave ili lične karte ostaje na snazi

Povodom medijskih špekulacija da Crna Gora od 1. juna tekuće godine, neće dozvoliti ulazak građana Srbije na njenu teritoriju bez važećeg pasoša, u cilju pravovremenog i preciznog informisanja javnosti i partnera u Srbiji obavještavamo da nije došlo do promjene u dosadašnjem režimu uzajamnog putovanja građana između Crne Gore i Srbije, koji podrazumijeva mogućnost putovanja na osnovu važeće putne isprave ili lične karte.

 Kao i do sada, svi punoljetni građani Srbije mogu da putuju u Crnu Goru samo uz ličnu kartu, dok pasoš nije neophodan.  

 Što se tiče putovanja maloljetnih lica, Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore će se obratiti nadležnim organima Republike Srbije da se do kraja godine za maloljetna lica ne uvodi obaveza posjedovanja pasoša, koja je bila predviđena da stupi na snagu 01. juna 2010. godine.

 U svijetlu aktuelne globalne krize i vizne liberalizacije, crnogorska turistička privreda prilagođava ponudu aktuelnoj tražnji i dodatno promoviše ovogodišnju ponudu na tržištu Regiona, te smatramo izuzetno važnim stvaranje preduslova za najjednostavniji ulazak građana Srbije na teritoriju Crne Gore tokom predstojeće turističke sezone.

 Isti režim prelaska crnogorske granice važi i za građane Bosne i Hercegovine, dok nadležni organi Republike Hrvatske i Republike Makedonije svojim građanima ne dozvoljavaju izlazak iz zemlje bez važeće putne isprave.